Nieuws

Interessante weetjes

Insight
26-10-2020

Insight

Een goede smid is goed waard.

Dat werd al dikwijls tegen mij gezegd en ik begin langzaam meer en meer te merken dat dat zo is.

Gelukkig heb ik al een aantal jaren mijn vaste smid waar ik heel erg tevreden van ben (ook al is hij wat moeilijk met facturen sturen XD)

Het werk als smid lijkt mij echter niet zo simpel.

Niet alleen moet je een engelengeduld hebben. Je moet goed kijken naar hoe het paard beweegt en zijn hoeven neerzet. Hoe de hoef eruit ziet en hoeveel correctie je per keer kan uitvoeren.

Wat is een goede frequentie om de smid te laten komen voor jou paard? De meeste paardenliefhebbers laten hun smid om de 8 weken komen. Is dit echter nog volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten?

Gelukkig kan je zelf als eigenaar ook al zien hoe je paard op zijn voeten staat en wat daar eventueel beter aan kan. Staat je paard eerder ‘Toe-out’ (‘Frans’) of ‘Toe-in’ (toontredend) of ….?

Zo veel opties mogelijk!

En vergeet vooral niet hogerop te kijken. Ook de stand van de knie en sprong, eigenlijk het gehele ledemaat, spelen een belangrijke rol hierin.

Welke gevolgen heeft dit voor de beweging? Is het één belastender voor de pezen of ligamenten dan het ander? Hoe zorgen we dat ons paard hier zo lang mogelijk gezond en functioneel mee om kan gaan?

Dit is één van de aspecten die dierenarts Julie De Baerdemaeker en ikzelf gaan uitleggen – én bekijken bij je eigen paard – tijdens ons management-trainingsweekend.

Wil je meer weten? Kijk alvast even hier